Składniki:
- kostka margaryny
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek zapachowy (ulubiony zapach)
- polewa najlepiej czekoladowa ale dobry będzie lukier.
Na początek musimy utrzeć margarynę z cukrem.
Następnie oddzielamy żółtka od białek i do utartej margaryny dodajemy po 1 żółtku.
Do dobrze utartej masy stopniowo dodajemy mąki. Najlepiej wymieszać je razem w osobnym naczyniu z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zapach. bijamy białka z szczyptą soli. Do połączonych składników dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Gdy wszystko nam się połączy to przelewamy do formy wysmarowanej margaryną lub jak kto woli masłem i wysypana bułką tarta.
Zamkniętą formę umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy pod przykryciem 1 godziną.
Ugotowana babkę po lekkim wystygnięciu wyjmujemy z formy.
Polewamy ja polewą. Ustrajamy według uznania my uwielbiamy posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Czekam na kolejne smakołyki z waszym udziałem .
OdpowiedzUsuńBabka jest bardzo smaczna , a do tego prosta i szybka w przygotowaniu.
Pozdrawiam serdecznie.