czwartek, 20 października 2016

Przepyszna kolacja

Pancakes


Jeśli ma być powrót to z hukiem
Drugi post dzisiejszego dnia będzie o przepysznych naleśnikach amerykańskich
Przepis który użyłam:

150 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 ml mleka
1 jajko
1,5 łyżki masła (stopić)
olej lub masło do smażenia

Mąkę przesiać z cukrem i solą dodać proszek do pieczenia. Do przesianej mąki dodajemy mleko, jajko oraz stopione masło, wszystko razem dobrze wymieszać, aby ciasto było gładkie.
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i pozostało nam smażyć naleśniczki (naleśniki muszą być dość grube i nie za duże). Smażyć, aż na powierzchni naleśnik pojawią się pęcherzyki powietrza,  po odwróceniu smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.


A oto efekt mojej pracy

Mi najbardziej smakują ze szklanką mleka. Placki przekładam ulubionym dżemem oraz czasem bitą śmietaną i zawsze posypuje cynamonem:)

Pa do następnego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz