sobota, 1 czerwca 2013

Babka gotowana

Zainspirowane przepisem kochanej babci. Oczywiście Babka w wykonaniu babci jest dużo smaczniejsza ale ta również jest przepyszna.


  Składniki: 
  •  kostka margaryny
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek zapachowy (ulubiony zapach)
  • polewa najlepiej czekoladowa ale dobry będzie lukier.


Czynności:

Na początek musimy utrzeć margarynę z cukrem.


Następnie oddzielamy żółtka od białek i do utartej margaryny dodajemy po 1 żółtku.
Do dobrze utartej masy stopniowo dodajemy mąki. Najlepiej wymieszać je razem w osobnym naczyniu z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zapach. bijamy białka z szczyptą soli. Do połączonych składników dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Gdy wszystko nam się połączy to przelewamy do formy wysmarowanej margaryną lub jak kto woli masłem i wysypana bułką tarta.
Zamkniętą formę umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy pod przykryciem 1 godziną.
Ugotowana babkę po lekkim wystygnięciu wyjmujemy z formy.


Polewamy ja polewą. Ustrajamy według uznania my uwielbiamy posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi.
                                                          SMACZNEGO!





1 komentarz:

  1. Czekam na kolejne smakołyki z waszym udziałem .
    Babka jest bardzo smaczna , a do tego prosta i szybka w przygotowaniu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń